Kata-kata Hikmah

Masakan yang sedap adalah ikhlas dari hati dan penuh dengan kasih sayang...Bak kata Chef Ammar "masak dari hati,masak with iman"

Monday 8 July 2013

Resepi Kuah Pecal....

Assalamualaikum dan salam sejahera...

Hari Jumaat lepas cikngah sempat membuat kuah pecal yang resepinya diambil daripada mak sedara cikngah(Cik Nah)..Biasanya kuah pecal ni abah yang suka sgt order kat Cik Nah..Kasihan kadang-kadang tu sbb Cik Nah ni orangnya sibuk...tp sbb abg punya pasal kena buatkan lah jgk...

Dan haritu abah ada tanya kat cikngah boleh tak buatkan tp masa tu cikngah byk terima tempahan dan masa sgt pack jadi tak sempat nak buatkan...dan hari Jumaat lepas cikngah sempat lah membuatnya....

Dan komen daripada abah cikngah katanya kurang masam...asam jawa kurang..masin semua ok..Ok la tu kan...1st trying...xpe...next time buat lg..bagi sedap....hehe...jadi masa bancuh kena lah tambah asam jawa sikit...Psssttt...kurang masam pun,abah makan licin...hahaha....

Ok lah kawan-kawan semua...seperti biasa,cikngah letakkan resepi di ruangan resepi...di sini hanya cikngah tunjukkan gambarnya sahaja....
Kuah pecal yang baru siap...
Kuah pecal setelah dibancuh...sedia untuk dimakan dengan sayur-sayuran....bancuh dengan air panas je taw...
Bagi yang tak tahu nk bancuh kuah pecal ni...ambil kuah pecal yg atas tu(gambar pertama) kemudian, bancuh je ngan air panas atau air suam...sampai dapat kepekatan yang dikehendaki...

Boleh dimakan dengan sayur-sayuran seperti kangkung kampung (bandar pun boleh je)hehe...timun,tauhu yang digoreng,taugeh, dan macam-macam lagi lah ikut selera masing-masing ea....

Ok lah...apa-apa pun sila lah ke ruangan resepi...di situ cikngah beri resepinya....kalau nk bertanya boleh je hello-hello cikngah atau sms atau WhatApp cikngah...Kalau pertanyaan mudah-mudah boleh la jawab kot..kalau soalan yang susah-susah kena tanya sifu lahhh....

"Kalau sedap boleh diwar-warkan, kalau tak sedap boleh beritahu cikngah"

No comments:

Post a Comment