Kata-kata Hikmah

Masakan yang sedap adalah ikhlas dari hati dan penuh dengan kasih sayang...Bak kata Chef Ammar "masak dari hati,masak with iman"

Tuesday, 22 January 2013

Pizza Hasil Tangan Cikngah

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Selamat petang semua...harap semua sihat di hari selasa ini dan diberikan kesihatan yang baik bagi menjalankan kewajipan sebagai hambaNya di muka bumi ini...

Ok lah...Di ruangan ini Cikngah ingin berkongsi resepi yang Cikngah ambil dari Chef Dato' Fazley kita..ala yang motivator tu dan merangkap juara Masterchef Selebriti musim pertama...resepi ni di"post" di dalam katalog avon dan Cikngah buat ikut rasa Cikngah...

Cikngah tak ambil semua satu adunan sebab tgk tepung dia terlalu banyak..jadi Cikngah kurangkan tepung dan agak-agak je...Bak kata Chef Ammar "suka suka hati"...Dalam masak ni kekdg kita kena jugak guna instinct kita....kalau rasa byk buat separuh dl...

Ok lah...bwh ni Cikngah tunjuk gambar je dulu...untuk resepi sila ke ruangan Kongsi Resepi...seperti biasa di situ ada detail resepi ini...
sedia untuk diuli dengan tangan










Gambar di atas ni setelah Cikngah masukkan ke dalam mixer dan diuli menggunakan hook penguli...Setelah menjadi doh seperti di atas,mak Cikngah pula tolong uli lagi....

Kemudian, biarkan doh tadi sebentar selama 45 hingga 60 minit bagi kembang...doh td ditutup yea...sementara menunggu bagi kembang,kita buat pula topping dia...menggunakan tomato pure...seperti di bawah ini....
topping untuk disapu di atas roti pizza
doh setelah dibiarkan selama 45 minit..kembangkan...
pizza sebelum dibakar
Taraa...inilah hasilnya...
 Cikngah dapat siapkan 3 keping pizza...disebabkan abg ipar Cikngah dapat daging gourmet,jadi Cikngah gunakan bahan tersebut untuk membuat pizza ni...walaupun sejuk,tp rotinya masih lembut...

Jadi,kepada yang ingin mencuba,boleh menggunakan resepi ini dan buat sedikit dulu adunan yea...sedap dan untuk yang inginkan pizza citarasa sendiri boleh ubah nk letak bahan apa untuk topping dia...

                                                      ~Selamat Mencuba~
"Kalau sedap boleh diwar-warkan,kalau tak sedap boleh beritahu saya"

No comments:

Post a Comment